Välj tre varuprover som gåva med varje order – Fri frakt över 500 kr

verso journal

En symbol för öde tur och slump

    25 · 01 · 2020

FIRA TÄRNINGENS ENKLA SKÖNHET

2020 är här. Precis som vi kanske du har lovat dig själv att ta det lite lugnare inför det nya årtiondet. Varför inte dra nytta av januaris relativt lugna tempo och ägna dig åt ett tärningsspel? Att göra det är förmodligen den ultimata digitala detoxen. Inga kortisolframkallande videospel, bara ett par vackra kuber att kasta och rulla. I det här numret av Verso Journal hyllar vi tärningen, ett perfekt objekt som har varit en drivkraft för spel sedan urminnes tider.

TÄRNINGARNAS ENKLA NÖJE

Det är svårt att föreställa sig en mer lättillgänglig och okomplicerad spelmotor än tärningen. Som den kanske mest kända symbolen för öde, tur och slump är tärningen den ultimata “bestämningsfaktorn” för ett slutgiltigt resultat.

Att kasta tärning kan verka simpelt och kanske lite tråkigt, särskilt jämfört med moderna datorspel. Fast egentligen ger tärningar flertalet nöjen om man tänker till lite. Att kasta tärningar kan ge en spelare tur och ett övertag, eller otur lika gärna. Det chansartade läge man finner sig i under ett spel med tärning, tillför i sin tur spelet en klar spänning. 

Som objekt kan tärningen vara visuellt tilltalande och den ha en fin taktil kvalitet. Dessutom har en välgjord tärning en viss vikt som ger den tyngd, och kanske lite lyxkänsla. En tärning ger ifrån sig ett distinkt ljud när den kastas på ett filttyg på ett spelbord eller på ett enkelt träbord, vilket fulländar en slags estetisk helhet och kan till och med ge vissa människor en pirrande välbehagsupplevelse (lite tärnings-ASMR). 

En aspekt gällande tärningsspel är att de är tydligt ändliga, eller begränsande, i den mån att de inte erbjuder ett oändligt flöde av nya spelscenarier. Upplevelsen av tärningar är fysisk, direkt och okomplicerad. Du kastar tärningen och observerar hur den rullar iväg och hur den landar. Det är inte konstigt att tärningar har en så rik och lång historia, för dessa små slumpinstrument har verkligen spelat en viktig roll för olika spel och tidsfördriv sedan länge.

TÄRNINGARNAS HISTORIA

Tärningar är förmodligen de äldsta spelverktyg som mänskligheten känner till. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat tärningar som uppges vara daterade till 6.000 f.Kr. År 2015 hittades en mystisk 14-sidig tärning i en 2.300 år gammal grav nära Qingzhou City i Kina. Det finns också bevis för tärningar i egyptiska gravar från 2.000 f.Kr. Dessa fynd visar att tärningar har funnits minst lika länge, alltså i över 4300 år! I vilket fall motbevisar de den grekiske poeten Sofokles påstående att grekerna uppfann föremålet.

Tärningar tillverkas av en mängd olika material som kristall, elfenben, marmor, silver, guld, plast och trä, för att bara nämna några, och de finns i många olika former. Genom historien har det funnits fyrsidiga och tjugosidiga tärningar och allt däremellan. Egyptierna använde tvåsidiga kastpinnar som tärningar. Den sexsidiga kuben som vi vanligtvis förknippar med tärningar har funnits i tusentals år. 

VERSOS PERSONLIGA FAVORITER

Vilka är klassikerna bland tärningsspelen? Svaret beror nog på vem du frågar och varifrån den personen kommer. Här i Europa skulle vi kanske säga att Yatzy eller Monopol är klassiska tärningsspel. Men om vi vänder oss till någon från Japan eller Kina kan svaret bli Chō-han som spelas med två “vanliga” tärningar eller Cee-Lo med 3 sexsidiga tärningar. Det är således uppenbart att det följande urvalet av klassiska tärningsspel är högst subjektivt.

Låt oss börja med det mest kända av våra favorittärningsspel: backgammon. Det är verkligen ett klassiskt tärningsspel. Backgammon har rötter som sträcker sig nästan 5 000 år tillbaka i tiden till Mesopotamien, vilket gör backgammon till ett av de äldsta spelen som vi kunnat identifiera och som fortfarande spelas. Namnet backgammon är sammansatt av det engelska ”back”, tillbaka, och det gamla engelska ”gamen”, spel.

Spelet spelas av två personer på ett bräde med två egna halvor och 15 markörer var som flyttas i takt med tärningskasten. Backgammon är ett utmärkt träningspass för hjärnan med ett rappt tempo. Så om du är en rastlös typ, är det här spelet som passar dig.

Vårt andra val är craps, ett tärningsspel med ett färgstarkt förflutet. I craps kastar du två tärningar samtidigt och satsar på deras totala värde. Craps spelas mest på kasinon på stora speciella bord och är en förenkling av det äldre tärningsspelet hasard. Hasards ursprung är lite grumligt, men det har funnits åtminstone sedan 1000-talet. Namnet kommer från spanskan azar, som betyder "ett olyckligt kort- eller tärningskast". Hasard spelades för pengar och var särskilt populärt på 1600- och 1700-talen. På grund av den monetära aspekten av spelet tenderade det att locka till sig karaktärer från de skummare delarna av samhället. Någon gång under 1800-talet utvecklades hasard till det mer lättillgängliga craps.

Ingen lista skulle vara komplett utan att nämna Yathzee, eller Yatzy, som vi säger här i Sverige. Det är ett av de mest populära tärningsspelen i världen. I Yatzy kastar man tärningar och vinner poäng genom att slå vissa kombinationer. Fem tärningar och en spelplan för att föra protokoll, är allt du behöver för att spela Yatzy.

Dessa spel finns naturligtvis också i digitala versioner. Men de kan aldrig efterlikna känslan av att hålla i och kasta den lilla sexsidiga kuben. Att se den rulla i position och visa att man får chansen att köpa Norrmalmstorg är rejält tillfredsställande (och frustrerande när Monopolpengarna är slut).

Så ta fram några tärningar när du känner att du skulle behöva komma bort lite från ditt digitala liv. Tillsammans med det sprakande och knäppande ljudet från en brasa är tärningsspel i alla former ett utmärkt sätt att koppla av och umgås med familj och vänner.

Vi rekommenderar

Verso Super Facial Oil

Vi rekommenderar

Verso Eye Cream

SIGNA UPP & FÅ 15% RABATT PÅ DIN NÄSTA ORDER